Over de Murk

De Murk Jansen groep, in de volksmond “De Murk” geheten, is een scouting-/vrijetijdsclub in Breda voor kinderen en jongeren uit West-Brabant met een lichamelijke handicap. Ook niet gehandicapte kinderen maken deel uit van de groep. Al sinds 1967 biedt de Murk deze kinderen een zeer gevarieerd en steeds weer eigentijds spelprogramma, gericht op wat zij zelf willen en kunnen. Wij onderscheiden ons van de sport- of hobbyvereniging door een spelprogramma aan te bieden dat een beroep doet op alle mogelijkheden van kinderen met een lichamelijke handicap.De Murk heeft leden uit geheel West-Brabant. Breda, Etten-Leur, Roosendaal en Bergen op Zoom zijn hierbij onze “stedelijke knooppunten”. De bijeenkomsten worden eens in de veertien dagen op zaterdagmiddag in Breda gehouden op onze ruime, aangepaste boerderij “De Murkhoeve”.

De Murk betekent dat kinderen, al dan niet met een lichamelijke handicap, elkaar spelenderwijs helpen en van elkaar leren, elkaars gezelschap als een feest ervaren. Vriendschap is misschien wel de allerbelangrijkste betekenis die we aan de Murk willen geven.

Oorsprong
De Murk Jansen groep, op 7 januari 1967 officieel opgericht, is voortgekomen uit de toen bestaande Brabantse Epistelgroep “Guy de Larigaude”.
Onze naam hebben we ontleend aan Dr. Murk Jansen, een in 1867 geboren arts, die een van de eerste orthopedisten van Nederland was. Hij stichtte in Leiden de Annakliniek voor orthopedie en revalidatie.
Dr. Murk Jansen
Gebouw
De Murkhoeve is een zeer ruime en mooi gelegen boerderij aan de Moleneindstraat in de wijk Heusdenhout, Breda. Wij hebben dit karakteristieke pand volledig aangepast aan het gebruik door gehandicapen. Het gebouw is voorzien van centrale verwarming, aangepaste douche- en wasruimte, complete aangepaste keuken en beschikt over twee drempelloze speelzalen en een grote schuur.Het erf van de boerderij is onderverdeeld in een verharde speelplaats en een grote speelweide. Doordat de Murkhoeve op ruime afstand van de openbare wegen verwijderd ligt kunnen de kinderen en begeleiders onbezorgd en veilig hun spel spelen.